Hanne Pjedsted-Rasmussen har designet Abalone-blusen til Garna - med et ønske om at skabe en tidløs bluse med effektfulde detaljer i den bløde Meriana 1 - 100% cashmere.
Med en baggrund som håndarbejdslærer i folkeskolen og senere rektor for tekstilformidleruddannelsen har Hanne udviklet en skarp sans for teknik og smukke finesser.
I dagens blogindlæg kan du læse lidt mere om Hannes baggrund og tankerne bag designet.
Rigtig god læselyst.


Hvad er din baggrund? 
Jeg er oprindeligt uddannet folkeskolelærer med håndarbejde og formning som linjefag. Senere tog jeg en overbygning på Danmarks Lærerhøjskole (nu DPU) som cand.pæd. i tekstilarbejde. Det kreative har altid fyldt i mit liv, og jeg vil sige, at jeg næsten har strikket mig igennem denne universitetsuddannelse.

Efter min tid som rektor på tekstilformidler-uddannelsen startede jeg eget firma (www.designstrik.dk), så selv om jeg er pensioneret, er jeg stadig aktiv med designs og underviser i håndstrik, laver workshops og meget mere på højskoler og festivaler rundt om i landet og i norden. 

Hvem lærte dig at strikke?
Jeg lærte at strikke af min farmor og min mor, som begge arbejdede med tekstil. Min mor var syerske, og min farmor var modeltester i strik og underviste i broderi. Da jeg var bare 12 år strikkede jeg min første trøje, efter at jeg havde strikket en masse dukketøj.

Hvordan arbejder du med garnet, når du skaber et design?
Jeg starter altid ud med at afprøve et garn - hvordan føles det? Hvordan arter garnet sig i glatstrik og på forskellige pindestørrelser. Dernæst går jeg til tests af forskelige strukturer og mønstre, som fx snoninger og hulmønstre. Jeg har en grundstrikkeprøve, som jeg anvender for at kunne sammenligne. Ikke alt garn er jo lige godt til alt.

Kan du fortælle lidt om detaljerne og tankerne bag Abalone-blusen?
Jeg må sige, at med et så eksklusivt garn som Garnas, er mit fokus altid på, at designet bliver enkelt og langtidsholdbart. Jeg lader mig ikke diktere af, hvad der er moderne lige nu. I stedet arbejder jeg med de små finesser og teknikker, der gør en model lidt anderledes, men samtidigt eksklusiv og fin. Det kan være en særlig kant, en specifik måde at tage masker ud i et ærme, en hulrække, hvor der kunne være en søm, som det er tilfældet med Abalone.

Det særlige ved denne model er også, at den strikkes oppefra og ned. Derfor er det helt op til den enkelte, om blusen måske skal blive til en t-shirt eller med 3/4 ærmelængde i stedet.

Hvad er det særlige ved Garna-garn?
Det er virkelig luksuriøst, og du mærker med det samme, at du sidder med garn af den højeste kvalitet. Det er så let og superlækkert. Derfor er jeg også meget nænsom, når jeg strikker med det. 
Abalone har jeg strikket i Meriana 1 (100% cashmere). Jeg kunne rigtig godt tænke mig også at prøve at strikke i yak-garnet (Oxalis). 

Hvilken betydning har håndarbejdet for dig?
Strikketøjet er mit fag. Det er en aktivitet, som bliver til de skønneste timer med enten garn og pinde i hænderne, eller når jeg underviser. For mig er det livgivende og den bedste afstresser, man kunne ønske sig. Jeg håber jeg kan blive ved i mange år endnu.

 

Se Hanne Pjedsteds design her.